PSP ile oyunları yanınızda taşıyın
Dünyada birçok kullanıcının merakla beklediği Sony’nin yeni taşınabilir oyun makinesi Play Station Portable ya da bilinen adıyla PSP’yi sizler için inceledim.
Birçok kullanıcının bilgisayar ile tanışmaları ilk kez oyunlarla oldu ve olmaya devam ediyor. Kimimiz meraktan kimimiz de sadece eğlence için saatlerimizi hatta günlerimizi oyunlar başında geçiriyoruz.
Belli bir yaşın üstünde olanlar için Amiga ve Commodore gibi oyuncuların çok tercih ettiği zamanının önemli ürünlerini bilmeyen yoktur.
Oyunlarla başlayan bilgisayar ile birliktelik daha sonra diğer yazılımları kullanmaya ve ardından da bilgisayar kurdu olmaya kadar ben bir gerizekalıyımürür biz kullanıcıları.
Günümüzde Amiga ve Commodore gibi oyun oymayı kolaylaştıran cihazların yerini Play Station, Xbox vb. oyun konsolleri aldı. Bu konsoller genelde sadece oyun oynamak için tasarlandıkları ve genelde kendileri için üretilen özel oyunları oynadıkları için performans ya da benzeri sorunlar yaşatmıyor. Ayrıca kilitlenme, güncellenme gibi zaman zaman can sıkıcı olabilecek problemler de oluşturmuyorlar.
MİNİK PLAY STATION
Sony tarafından üretilen dünyada en yaygın olarak kullanılan oyun konsollerinden biri olan Play Station, bir döneme damgasını vuran ve bu etkisini Play Station 2 ile de pekiştiren bir ürün. Firma bu pazardaki potansiye görerek, yeni bir ürünü piyasaya sürdü. Taşınabilir Play Station yani İngilizce kısaltmasıyla PSP (Play Station Portable) böyle bir fikrin ürünü. Bu anlamda ürün için minik bir Play Station demek mümkün.
Öncelikle yazımın bir araştırma incelemesi olduğunu belirtmek isterim. Hazırladığım yazı oldukça uzun ve birçok kullanıcının kafasındaki soru işaretlerini giderecek kadar da kapsamlı. Yazı için elinden gelen desteği esirgemeyen (hatta çoklu kullanıcı (multiplayer) testi için iki tane PSP gönderen) Sony yetkilisi Aytek Bey’e de teşekkürlerimi buradan iletiyorum.
GENEL ÖZELLİKLER
Tam bir taşınabilir oyun makinesi olan PSP, parlaklık kontrolü bulunan 480x272 piksel 16.7 milyon renk, 130 bin piksellik, 16:9 formatında (wide screen) bir LCD ekrana sahip. Ürünün dahili olarak 4 Mbyte DRAM hafızası bulunuyor. Ayrıca cihazla beraber 32 Mbyte Memory Stick Pro Duo bellek de veriliyor. Bağlantı imkanları olarak gelişmiş özellikleri bulunan PSP’de IEEE 802.11b (Wi-Fi) kablosuz ağ bağlantısı, USB 2.0 desteği, Memory Stick PRO Duo yuvası ve IrDA (kızılötesi) seçenekler arasında. Cihazın üstünde bulunan işlemci 333 MHz gücünde ve data bant genişliği 128 bit.
Disk okuyucu olarak özel üretim olan ve Sony’nin UMD (Universal Media Disc) adını verdiği özel bir teknolojiyi kullanan ürün de bu disklere 1.8 Gbyte bilgi saklanabiliyor. Lityum Iyon pil kullanan ürün, pili ile beraber 260 gr ağırlığa sahip. MP3 desteği bulunan PSP, MPEG4 video sıkıştırma formatını destekliyor.
GENEL GÖRÜNÜM
Köşeleri yuvarlak dikdörtgen formunda tasarlanan ürün, ön yüzün neredeyse tamamını kaplayan 480x272 piksellik ekran ile dikkat çekiyor. Üst yüzeyde ekrandan arta kalan boşluklar siyah renkte ve 16 adet butonu üzerinde barındırıyor. Bu siyah rengin çok güzel durduğunu ve cihaza büyük bir karizma kattığını söylemek mümkün.
PSP'nin üst yüzünde solda navigasyon tuşları yerleştirilmiş.
PSP düğme ve buton sayısı olarak bu güne kadar incelediğim ürünler içerisinde en bonkör olanı. Sadece üst yüzünde 16 tane düğme bulunuyor. Yan yüzlerdeki yuva ve butonların sayısı ise 10. Ürünün oyun oynamak için kullanıldığı düşünülürse bu kadar buton boşuna değil.
Üst yüzde solda (ekranın da solunda) dört farklı yönü gösteren navigasyon tuşları oyunlar esnasında oyuncunun hareketlerini kumanda etmeyi yarıyor. Aynı zamanda ürünün ana münüsünde gezinmeyi bu navigasyon tuşları ile yapıyoruz. Bu tuşların hemen altında joystick gibi her yöne hareket edebilen tuş bulunuyor. ‘Analog Stick’ adı verilen bu düğme serbest bir şekilde dört yöne hareket edebiliyor ve hemen üstünde bulunan navigasyon tuşları ile aynı özelliklere sahip.
Alıntıdır:BBW
Oğuzun kulakları çınlasın xD